سايت >> تحلیل

نورافکن و قلی‌زاده؛ به دنبال رویا در شارلووا

نورافکن و قلی‌زاده؛ به دنبال رویا در شارلووا

نویسنده: رضا صابری - متریکا

تاریخ: ۱۳۹۷/۴/۱۷

 
نورافکن و قلی‌زاده؛ به دنبال رویا در شارلووا

 

امید نورافکن 21 و علی قلی‌زاده 22 ساله، جدیدترین لژیونرهای فوتبال ایران هستند که بعد از حضور کوتاه‌‍مدت در اردوی پیش از جام جهانی تیم ملی راهی شارلووا بلژیک شده‌اند تا با توجه به فرصت چند ساله‌ای که پیش رویشان هست برای تورنمت‌های بعدی تیم ملی آماده شوند. بررسی عملکرد این دو بازیکن در لیگ هفدهم و با لباس استقلال و سایپا نشان از استعدادهایی دارد که حضور در فوتبال اروپا می‌تواند رشد و کیفیت‌شان را به سطح بالاتری برساند و به استانداردهای تیم ملی نزدیک‌ترشان کند.


امید نورافکن در لیگ هفدهم 24 بازی -1667 دقیقه- برای استقلال بازی کرد که 5 تای آن را به صورت جانشین وارد زمین شده بود. نورافکن با 11 بازی در پست دفاع چپ بیشترین حضور را در این قسمت از زمین داشت اما حضور مثبت او در نقش هافبک تدافعی و قابلیت بازی در چند پست مختلف، بازیکن جوان استقلال را به مهره‌ای مهم تبدیل کرده است. نورافکن با وجود سن پایین و حضور نه‌چندان بلندمدت در لیگ برتر بسیار باتجربه کار کرد و عملا به عنوان یکی از بازیکنان باتجربه استقلال شناخته می‌شد. براساس آمار متریکا، 81.3درصد پاس‌های نورافکن در لیگ هفدهم به مقصد رسید که از این نظر ششمین بازیکن استقلال بود. او به عنوان مدافع چپ نقش چندان مهمی در ایجاد فرصت‌های گلزنی برای استقلال نداشت و با 0.4 پاس کلیدی در هر بازی تقریبا هر 180 دقیقه یک پاس کلیدی ثبت کرده است. اما در بخش آمارهای دفاعی توانسته عملکرد تقریبا قابل دفاعی داشته باشد. نورافکن 51.2 درصد نبردها را برده و با ثبت 3.5 عملکرد دفاعی در هر 90 دقیقه هشتمین بازیکن استقلال از این نظر بوده است. نورافکن 1.6 نبرد هوایی و 0.6 تکل موفق هم در هر 90دقیقه ثبت کرده است. نورافکن 5 کارت زرد در لیگ هفدهم گرفت و از این نظر دومین بازیکن خشن استقلال بود. جدیت و قدرت جسمانی نورافکن کمک او در اروپا خواهد بود اما برای حضور در سمت چپ خط دفاع نیاز به افزایش میل هجومی دارد و برای حضور موفقیت‌آمیزتر در نقش هافبک تدافعی، نیاز بیشتر به انسجام ذهنی و تمرکز روی نبردها.


علی قلی‌زاده هم در سایپای دایی 28 بازی کرد -2160دقیقه- که 4 بازی را به عنوان بازیکن جانشین وارد زمین شد و در تمام طول فصل جزو بازیکنان تاثیرگذار نارنجی‌پوشان بود. قلی‌زاده با 6 پاس‎‌گل بهترین پاسور سایپا بود و با 6 گل زده، سومین گلزن برتر تیم. نقش او در کیفیت بازی تهاجمی سایپا بسیار پررنگ بوده. بر اساس آمار متریکا، قلی‌زاده به طور متوسط در هر بازی یک پاس کلیدی ثبت کرده و 2.7 شوت در هر 90 دقیقه و یک شوت در چارچوب که از این نظر او را به دومین بازیکن سایپا بدل کرده نشان از حضور جدی او در اطراف باکس دفاعی حریفان داشته است. ثبت 2.8 دریبل موفق در هر 90دقیقه قلی‌زاده را به بهترین بازیکن سایپا از این نظر تبدیل کرده است. در تبدیل شوت به گل اما قلی‌زاده نتوانست دقت‌اش در دریبل یا ارسال پاس کلیدی را داشته باشد. در لیگ هفدهم فقط 9.2 درصد از شوت‌های قلی‌زاده به گل تبدیل شد که هفتمین بازیکن تیم دایی بوده است. او در دقت پاس هم با ثبت 69.8 درصد موفقیت دهمین بازیکن برتر سایپا بود و در این مورد تمرکز پایینی از خود نشان داد و با 50.1 لمس توپ در هر 90 دقیقه هم بازیکن ششم سایپا بود. در عملکرد دفاعی، قلی‌زاده آماری ضعیف‌تر از خود نشان داده است. در فصلی که اساس کار سایپای دایی بر دوندگی و پرس خط جلوی زمین بود قلی‌زاده نتوانست آن نقش دفاعی قابل قبول را ارائه کند. این وینگر با ثبت 1.6 عملکرد دفاعی در هر 90دقیقه دهمین بازیکن سایپا از این نظر بود. قلی‌زاده فقط در 43.5 درصد نبردها پیروز بوده و نتوانسته نقشی که در حملات سایپا داشته را در دفاع تیمی هم داشته باشد و شاید این نکته بزرگترین ضعف قلی‌زاده برای حضور در اروپا باشد. باید منتظر ماند و دید بلژِیک چه تاثیری در روند پیشرفت قلی‌زاده خواهد داشت.