سايت >> تحلیل

مسعودِ شجاعی در نقش جدید؛ شجاعت کی‌روش جواب می‌دهد؟

مسعودِ شجاعی در نقش جدید؛ شجاعت کی‌روش جواب می‌دهد؟

نویسنده: رضا صابری - متریکا

تاریخ: ۱۳۹۷/۳/۱۰

 
مسعودِ شجاعی در نقش جدید؛ شجاعت کی‌روش جواب می‌دهد؟

مسعود شجاعی در جریان بازی با ترکیه به عنوان هافبک دفاعی به کار گرفته شد و این تجربه جدید در آستانه جام‌جهانی نشان از جست‌وجوهای عمیق کی‌روش برای یافتن و ساختن راه‌های تازه حضور متفاوت در روسیه دارد. نگاهی به عملکرد آماری مسعود در 68 دقیقه حضورش در زمین نشان می‌دهد تا چه اندازه این نقش تازه توانسته شجاعی را درگیر خود کند و کی‌روش چه دستاورد و نتیجه‌ای از آن داشته است؟
کی‌روش از شجاعی، انصاری‌فرد و حاج‌صفی در ترکیب ثابت استفاده کرد و قدوس، ابراهیمی و دژاگه در نیمه دوم جایگزین این هافبک‌ها شدند. در این بین مسعود با 65 پاس بهترین پاسور خط هافبک ایران بود. اختلاف 18 پاس با نفر دوم، انصاری‌فرد. کی‌روش در بازی با ترکیه از لاک واکنش‌گرایانه بیرون آمده و تیم‌اش را با تز بازی هجومی تر و مالکانه وارد زمین کرده بود. در جریان این پلن، مسعود به خوبی موفق شد نقش پلی‌میکر را برای ایران به نمایش بگذارد و در یکی از مالکانه‌ترین بازی‌های ایران با کی‌روش، حضور پررنگی در نقاط مختلف زمین و تعداد زیاد پاس‌های تیم ملی داشته باشد. بر اساس آمار متریکا، دقت مسعود در به مقصد رساندن پاس‌هایش 89 درصد بود، بالاتر از دقت متوسط پاس‌های تیم ملی برابر ترکیه که 82 درصد ثبت شده است. این نکته هم نشان از تمرکز بالای شجاعی دارد که توانست نبض بازی را در اختیار خود و ایران قرار دهد. کی‌روش در بازی‌های اخیر تیم ملی برابر تونس، الجزایر و ازبکستان هافبک‌های دیگری مثل عزت‌اللهی و چشمی و همین ترکیب بازی با ترکیه را هم آزمایش کرده بود اما هیچ بازیکنی موفق نشد تعداد پاس‌های خود را از مرز عدد 50 فراتر ببرد و فقط مسعود بود که در بازی با ترکیه اثرگذاری بازیکنان تیم ملی در بازی را این‌چنین پررنگ کرد. نقشی که احتمالا قرار است در اولین بازی جام‌جهانی اثرگذاری ویژه خود را رونمایی کند.
اولین بازی ایران در جام‌جهانی برابر مراکش، مهمترین بازی هم خواهد بود. چرا که با موفقیت در این بازی جام‌جهانی برای ایران شروع خواهد شد و شکست در آن، امیدواری ایران را به حداقل ممکن می‌رساند. اصرار کی‌روش به ایجاد تفاوت در عملکرد بازی‌های اخیر تیم ملی و حضور متفاوت در روسیه 2018 نسبت به برزیل 2014، گمانه‌زنی‌ها را درباره هجومی‌تر شدن ایران جدی کرده است. نبود سعید عزت‌اللهی هم باعث شده کی‌روش به دنبال جانشینی مطمئن برای او باشد و حالا مسعود نشان داده برای یک فوتبال مالکانه و رو به جلو انتخابی نسبتا قابل اطمینان است. آمارهای شجاعی در نبردهای تن‌به‌تن هم نشان می‌دهد او توانایی باز کردن گره‌های کور بازی در لحظات حساس را دارد و این در رقابت‌هایی به سطح جام‌جهانی می‌تواند عاملی اثرگذار روی موفقیت تیم‌ها باشد. بازی‌هایی که ستاره‌ها در لحظه، برد را به تیم‌شان هدیه، یا یک ملت را از شکست نجات می‌دهند. مثل آنچه مسی در جام‌جهانی قبلی برابر ایران رقم زد و در لحظه، ناجی آرژانتین شد. تیمی که در نهایت تا فینال هم پیش رفت. براساس آمار متریکا، مسعود تنها هافبک ایران در بازی با ترکیه بود که بیش از آنکه در نبردها بازنده باشد، برنده شد. 4 نبرد پیروز در برابر یک شکست عملکرد دفاعی ِقابل دفاع ِشجاعی بود. تنها هافبک تیم ملی که موفق شد 2 دریبل سالم به ثبت برساند. شجاعی یک تکل درست هم به ثبت رساند بدون اینکه تکلی نادرست از او ببینیم. از این نظر هم او بازیکن منحصر به فرد کی‌روش در بازی با ترکیه بود. تداوم این روند تا بازی با مراکش می‌تواند امیدواری را برای کی‌روش و تیم‌اش بالا ببرد.