سايت >> تحلیل

بررسی آماری آمادگی ملی پوشان در نبردهای تن به تن
نویسنده: پوریا طباطبایی
تاریخ: ۱۳۹۸/۱۲/۴

دربارهٔ ضعف بدنی و مشکلات بدنسازی بازیکنان ایرانی به قدمت سالها بحث و جدال وجود دارد. به ویژه در جدال اخیر کارلوس کیروش با مربیان لیگ برتر، بارها این بحث باز شد. گروهی یاد میآورند از دوران ایویچ، جملات او در بیان این ضعف و خواستهاش برای تعطیلی لیگ و اردوی بلندمدت برای ملّیپوشان. در مقابل امّا گروهی معتقدند که تیمهای پرستارهٔ ایران روزهای خوبی را سپری میکنند و در ایران و آسیا بالانشین و رو به جلو هستند و جدا کردن بازیکنان لیگ از لژیونرها درست نیست و حتّی توهین به بازیکنان لیگ ایران است.
بیاییم کمی از خاطرهها و نظرهای عمومی دوری کنیم و سراغ آمار و ارقام برویم. مساله بدنسازی سالهاست که از دویدن در تپّههای داوودیه فاصله گرفته. به لطف حضور چند مربی خارجی خوب و بدنسازان حرفهای که همراه خود به ایران آوردند، دستکم یکی دو تیم توانستند به بدنسازیهای روز دنیا نزدیکتر شوند. جلوتر در مورد پرسپولیس این بدنسازی خوب در آمار و ارقام هم خواهد آمد. امّا یک مرحله جلوتر از بدنسازی مدرن و همراه با متد روز، بدنسازی بر اساس طرح بازی و نقشه تاکتیکی تیم است.
بر این اساس وقتی کارلوس کیروش از «پریدن» با رونالدو صحبت میکند اگرچه مثل همیشه در پی اثرگذاری روی مخاطبان و ساختن فضای مطلوبش در رسانههاست، چندان هم حرف بیراهی نمیزند. نبردها (هوایی، دفاعی، هجومی...) در فوتبال امروز نقش تعیینکنندهای دارند؛ یکم از نظر کیفی جایی که بازیکنی چون کریستیانو رونالدو بهترین نبردها را دارد و البته در ۴۰ روز نمیتوان به کسی این کیفیت را آموزش داد، و دوم از نظر توان بدنی ویژه برای نبردهای متوالی که این دقیقا موضوع مورد اشارهٔ کارلوس کیروش است. به آمار متریکا از دو دیدار ایران مقابل تونس و الجزایر نگاهی بیاندازیم:
برتری لژیونرها در درصد موفقیت نبردهاست. میانگین موفقیت لژیونرها در نبرد، به میزان ۱۴ درصد بهتر از بازیکنان لیگ داخلیست. برتریای که در عملکرد فردی لژیونرها هم نسبت به فرد فرد بازیکنان حاضر در لیگ ایران بهتر است.
نکته جالب دیگر حضور وحید امیری امید ابراهیمی در بالای خط میانگین است که اگرچه همانند دیگر بازیکنان لیگ داخلی با عملکرد اغلب لژیونرها در فاز نبردها فاصله دارند، ولی به هر حال بهترین کیفیت را میان داخلیها نشان دادهاند.
و نکته بعدی عملکرد ضعیف وریا غفوری در نبردهاست؛ بازیکنی که به عنوان مثال بارها با رامین رضاییان قیاس شد، از عملکرد خوبش در استقلال یاد آوردند و نمایشش را مقابل حریفان ستودند، در دیدار دوستانه تیم ملی چیزی شبیه فاجعه بوده؛ البته در نبردها. نکته اساسی در تقابل آمارها با تصویریست که بیننده از تلویزیون میبیند. وریا غفوری در بسیاری از معیارهای بدنی احتمالا اوضاع خوبی دارد و حسابی میدود و دفاعهای ایرانی و آسیایی را دور میزند؛ ولی برای نقشه و طرح بازی تیم ملّی در جام جهانی، برای تقابل و نبردهای پیاپی با ستارگان، برای پریدن با کریستیانو رونالدو آماده نیست. به گواه آمارها، چنان که کیروش میگوید، بازیکنان لیگ ما همگی در این زمینه مشکل دارند.